iPad – wszystko o nowym urządzeniu od Apple na Lookr.tv

Wielka premiera iPada, czyli mitycznego tabletu Apple, już za nami. Czas podsumować kilka ciekawych faktów o iPadzie, które mogliście przeoczyć w gęstym strumieniu świeżych informacji.

Zapraszamy na specjalny odcinek – Gadżetomanii, Dzisiaj o godzinie 18.00 – Lookr.tv

Przypomnijmy: 27 stycznia na konferencji w San Francisco, firma Apple przedstawiła swój najnowszy produkt – tablet o nazwie iPad.
Steve Jobs, szef Apple pokazał coś, na co czekało wielu – tablet, o którym od dawna huczało w internecie.





iPad waży 680 gramów. Przy tym ma 1,27 cm grubości. Ekran o przekątnej 9,7″ to wyświetlacz typu In-Plane Switching (IPS, znany już z innych produktów Apple, np. z monitora LED Cinema Display).
W środku znajduje się procesor Apple’a – A4, taktowany zegarem 1 GHz. iPad – w zależności od wersji – ma 16, 32 lub 64 GB pamięci. Jeśli chodzi o połączenie z siecią, to w iPad wbudowano WiFi 802,11n oraz Bluetooth 2.1.


Okazuje się, że Apple postanowił użytkownikom dać możliwość wyboru – WiFi albo 3G. Transfer danych kosztować ma 15 dolarów (za pakiet 250 GB) lub 30 USD (bez ograniczeń). Do tego posiadacze iPadów mają mieć możliwość korzystania z hotspotów AT&T. Od czerwca powinny ruszyć międzynarodowe umowy z pozostałymi operatorami. 3G będzie działać w trybie prepaid. Modele z obsługą 3G są nieco droższe.

Jobs zdecydował się postawić na spójny ekosystem – na iPadzie działać będą wszystkie z ponad 100 tysięcy aplikacji dostępnych w App Store Apple’a. Od dziś także dostępny jest SDK (Software Development Kit) dla programistów, którzy chcą zająć się tworzeniem aplikacji przeznaczonych specjalnie dla tabletu. W zestawie z iPadem dostaniemy też klawiaturę.

Cena nowej zabawki Apple, w wersji 16GB, zaczyna się już na 499 dolarach, droższe modele iPada, z większą ilością pamięci, będą droższe odpowiednio o 100 i 200 dolarów. Więcej też trzeba będzie zapłacić za wersję 3G, która zostanie wprowadzona na rynek nieco później.

(ź) gazeta.pl, lookr.tv




Komentarze

Written by: Maciej Bukała